Nobel Schoenen // Onderhoud

Onderhoud

Tips voor het onderhoud van uw schoenen.

Nadat u uw nieuwe schoenen of laarzen heeft aangeschaft,wilt u daar natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Dit gaat helaas niet vanzelf! Schoenen hebben veel te lijden. Ze staan altijd bloot aan slijtage,vocht,transpiratie en allerlei soorten vuil zoals vet en olie. Als u niet goed voor uw schoenen zorgt,kan dit er toe bij dragen dat u niet zo lang van uw schoenen kan genieten als u zou willen. Daarom hebben wij voor u de meest voorkomende onderhoudstips en producten op een rijtje gezet.

Algemeen onderhoud

Nieuwe schoenen zijn altijd gevoelig voor vuil,vocht en oliën.

Het is daarom raadzaam om nieuwe schoenen voor het eerste gebruik te impregneren met een voor het materiaal geschikte spray. Gebruik de spray buiten en houd een afstand aan van ± 20 cm. De werking van het impregneren neemt af bij intensief gebruik van het product alsmede een flinke regenbui. Spray de schoen daarom regelmatig in. Dit geld niet alleen voor het bovenmateriaal,maar ook voor de zool wanneer deze van leer is.

Na het dragen

Geadviseerd word om na het dragen van uw schoenen een houten schoenspanner te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat het vocht aan de schoen onttrokken word,waardoor ook de loopnaden minder zichtbaar blijven. Het gebruiken van een houten spanner draagt bij aan een langere levensduur van uw schoenen. Bij laarzen raden wij u aan om na het dragen gebruik te maken van een laarzenspanner. Deze zorgt ervoor dat de schacht netjes rechtop blijft staan. Wanneer u de laars zonder spanner weg zet,klapt de schacht vaak dubbel en daarmee ook de rits. Omdat de rits van nylon is en door het dragen warm word (en daardoor flexibeler ) kan er daardoor een knik in de rits ontstaan,welke er later voor kan zorgen dat je de rits op dit punt kapot trekt.

Poetsen van schoenen ( glad leer )

Voordat u uw schoenen gaat poetsen,dient u er voor te zorgen dat de schoen goed droog en vrij van vuil en stof is. Gebruik een zachte borstel voor het schoonmaken van uw schoenen.

Let er voordat u gaat poetsen op dat u de juiste kleur gebruikt! Mocht u onverhoopt toch een keer de verkeerde kleur gebruiken,kunt u dit proberen te herstellen door een beetje anti-rain op een doekje te spuiten en hiermee de schoen te reinigen. Lukt dit niet,kunt u ook proberen een flinke dot neutrale schoensmeer op een doekje te doen en hiermee de schoen uit te poetsen. Mocht ook dit geen effect hebben,raden wij u aan om naar uw schoenmaker te gaan en daar een passend advies te vragen.

Wij adviseren om voor het inpoetsen van de schoen altijd een borstel te gebruiken. Als u een doek zou gebruiken,zou de bijenwas en amandelolie uit de schoencrème daar in trekken en dus niet meer in het leer.

Voor het uitpoetsen kunt u zowel een borstel als een zachte katoenen doek gebruiken.

Onderhoud en verzorging suède

Bij suède is preventief onderhoud het allerbelangrijkst. Dit houd in dat u de schoenen voor het eerste gebruik goed in dient te sprayen met een voor het materiaal geschikt vuil en water afstotend middel. Vervolgens dient u dit bij regelmatig gebruik van de schoenen minstens 1 maal per week te herhalen. Als de schoenen tussentijds toch vuil worden,kunt u de schoenen het beste op de volgende manier reinigen. Bij licht vuil kunt u de schoenen met stoom behandelen. Reinig de schoenen eerst voorzichtig met een suède borstel. Zet vervolgens de fluitketel of de waterkoker aan en wacht tot het water kookt. Houd nu de schoenen met een vloeiende beweging in de stoom. Hierdoor zullen de haartjes weer naar boven trekken. Laat de iets vochtig geworden schoenen goed drogen. Borstel ze vervolgens nog een keer met de suède borstel. Bij ernstigere vlekken kunt u de schoenen voor het stomen het beste eerst reinigen met het afwasmiddel Dreft Citroen. ( Gebruik echt Dreft. Het gaat om het citroen extract dat in dit product gebruikt word. ) Doe een flinke scheut in een kom en meng hier een klein beetje water bij. Klop vervolgens op,zodat er een flinke laag met schuim ontstaat. Pak een schuursponsje en neem met de zachte zijde hiervan het schuim op en maak hiermee de gehele schoen schoon. Laat de schoen vervolgens goed drogen en pas daarna de stoombehandeling toe. Vergeet niet in beide gevallen na de behandeling de schoen opnieuw te impregneren! Mochten de bovenstaande behandelingen niet het gewenste effect hebben,raden wij u het suède reinigings middel Omni Daim Suède van het merk Saphir aan. Wij werken zelf graag met dit middel en heeft bewezen veel ongewenste vlekken te verwijderen.

Bedankt voor uw bezoek aan onze nieuwe Webshop !